A vitaminok rendkívül fontosak bőrünk védelméhez

A vitaminok rendkívül fontosak bőrünk védelmét és megfelelő táplálását illetően.

Készüljünk fel az őszi, téli időszakra. A hideg, szeles, nyirkos időjárás nemcsak immunrendszerünket és hangulatunkat, de bőrünket is igénybe veszi, ezért nem csak szervezetünk, de bőrünk megújítása is nagyon fontos.

Hogy milyen vitaminokat és élelmiszereket érdemes fogyasztanunk bőrünk megfelelő táplálásához? Íme a lista.

A vitamin

Az egyik legfontosabb vitamin a bőr számára, segíti az új bőrsejtek kialakulását, így a bőr puha és rugalmas marad. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben rengeteg A vitamin található, valamint az édesburgonyában, sütőtökben, sárgarépában, paradicsomban, spenótban és brokkoliban is.

C-vitamin

A C-vitamin segít megőrizni bőrünk üdeségét, szépségét, simává teszi és védi az öregedéstől. Erőteljes antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros szabadgyökök ellen, melyek felelősek az öregedés jeleinek kialakulásáért, valamint hajszálér erősítő tulajdonsága mellet fokozza a kollagén termelődését, mely a bőr feszességét biztosítja.

A legjobb C-vitaminforrások: citrusfélék, saláták, brokkoli, burgonya, alma, paradicsom, paprika, stb.

D-vitamin

A D-vitamin bőrünk egészsége szempontjából kiemelten fontos. A D-vitamin egy része a napfény hatására termelődik, ezért a hideg, szürke téli időszakban készleteink biztosan kimerülnek. A tavaszi gyenge, szolid napsugár még nem ártalmas bőrünknek (természetesen már most is gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről), ezért ha tehetjük, töltsünk minél több időt a szabadban, hogy feltöltődjünk természetes D-vitaminnal, mely nemcsak bőrünk egészségéért, hanem immunrendszerünk megfelelő állapotáért is nagyban felelős. Mivel a téli időszakban kevés napfénnyel találkozunk, ilyenkor a megfelelő mennyiséget elsősorban táplálkozásunkkal tudjuk biztosítani.

Legjobb forrásai: a csirkemáj, a vaj, a tojás és a halak.

E-vitamin

A E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Ezen tulajdonságának köszönhetően véd a káros szabadgyökök ellen, öregedésgátló hatású, és csökkenti a ráncok kialakulását. Kiválóan hidratálja a bőrt és javítja annak textúráját is. Mivel szervezetünk az E-vitamint csak rövid ideig tudja raktározni, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Legjobb forrásai: napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, búzacsíra és egyéb gabonacsírák, mogyoró, mandula, édes burgonya, húsfélék, máj, tojás.

Az antioxidánsok védik immunrendszerünket és bőrünket is a káros szabadgyökök ellen. A szabadgyökök képződését több minden is kiválthatja, így például a gyógyszerek rendszeres szedése, a dohányfüst, a szennyezett levegő, a különböző kémiai szerek, az élelmiszerekben található adalékanyagok, a stressz és egyéb, a környezetünkből érkező káros anyagok is. Mivel a lista ilyen hosszú, valóban fontos, hogy szervezetünket és bőrünket is védjük e káros hatásoktól. Bár antioxidánsok szervezetünkben is termelődnek, nagy részüket táplálkozással tudjuk biztosítani.

Magas antioxidáns-tartalmú alapanyagok: cékla, savanyú káposzta, fekete retek, sárgarépa, narancs, grépfrút, alma, korpa, olajos magvak.

És amit még tehetünk

A megfelelő vitaminbevitel és táplálkozás mellett bőrünk egészséges szépségéért nyugodt életmódunkkal és kiegyensúlyozott lelki életünkkel is sokat tehetünk. Kerüljük a stresszes élethelyzeteket, hiszen azok szabadgyökök képződésére hajlamosítanak, és aludjunk 7-8 órát. A pihentető, nyugodt alvás csodákra képes.