Az anti-aging szabályai– mikor kezdjük el?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mikor érdemes elkezdeni az anti-aginget.

Sokan azt gondolják (tévesen), hogy az első ráncok megjelenésével. De természetesen ez nem így van. A bőrápolásban is a prevención (megelőzésen) van a hangsúly. Ha időben, már fiatalon elkezdjük a bőrtípusnak megfelelő bőrápolást, azzal jelentően lassíthatjuk majd az öregedési folyamatokat.

Fiatalon nehezen hiszi el az ember, de a kor tüneteinek megjelenését sokkal könnyebb kitolni, mint a később megjelenő tüneteket utólag kezelni! Ne feledjük, hogy 25 éves kor felett a bőrben lévő hyaluronsav, kollagén és elasztin mennyisége is csökkenni kezd, ami idővel hozzájárul a bőröregedés tüneteinek megjelenéséhez.

Ahogy haladunk előre a korban, a bőr élettani folyamatai lassulnak, mégpedig életkoronként másképp. De az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a bőröregedés minden ember esetében különbözőképpen és eltérő gyorsasággal megy végbe, mégis az életkor előrehaladtával megállapítható néhány jellemző, amely azt jelzi, hogy bőrünk öregedése visszafordíthatatlanul megkezdődött.

25 éves korunk körül megfigyelhetjük, hogy egy-egy hosszabb éjszaka után szem alatti karikák jelennek meg, melyek nehezebben múlnak el és ilyenkor arcbőrünket is nyúzottnak látjuk. Ebben az életkorban az alapos arctisztítási rutint (arctisztító, micellás víz, tonik) érdemes kiegészíteni (ha még nem tetted) arctáplálási rutinnal egy fényvédőt krém és tápláló krém segítségével, de itt már segítség lehet egy frissítő szemkörnyékápoló (nem ránctalanító!) krém is.

30-as éveinkben azt tapasztaljuk amellett, hogy bőrünk külső táplálás nélkül száraz, viszket és fakó, a bőr tónusa egyenletlenné válik, finom ráncocskák jelennek meg elsősorban a szemkörnyék területén (ne feledjük, itt a legvékonyabb a bőr, nincs, vagy alig van zsírszövet), a mimikai ráncok pedig erősödnek. Ebben a korban az a cél, hogy a bőr nedvességmegtartó képességét növeljük, erre kiválóan alkalmas a hialuronsav, mivel hosszútávon nagy mennyiségben képes a vizet tárolni és fokozatosan a bőrbe juttatni. A fent említett okok miatt pedig nagyon fontos a szemkörnyék ápolása.

40 éves korban már sajnos azt is megállapíthatjuk, hogy bőrünk nem csak vízhiányos és száraz, hanem tudomásul kell vennünk az egyre karakteresebb ráncok megjelenését. A bőr veszít rugalmasságából, mindez a lelassult sejtmegújulás eredménye, ami azt jelenti, hogy csökken a kollagén és az elasztikus rostok termelése, tehát legkésőbb ebben a korban már a kollagén termelést is valamilyen módon aktiválnunk kell, hogy lassítsuk a bőröregedést.

50 éves korunkban a bőrünk már kifejezetten érettnek számít, az arctisztító késztmények közül inkább az arctisztító tejet részesítjük előnyben és egyre inkább sűrűbb, testesebb, magasabb lipidtartalmú, hatóanyagokban gazdag arckrémeket használunk. A változó kor szintén száraz, vízhiányos bőrrel járhat, ezért magas kollagén termelést fokozó hatóanyagot és hialuronsavat tartalmazó – tápláló olajokban gazdag krémeket érdemes használni.

Ne feledkezzünk meg azonban abőröregedés külső tényezőiről sem.

Napfény, szolárium – azaz káros UV sugarak

Az elsőszámú külsődleges tényező, amit szeretünk nem túl komolyan venni, az a napsugárzás. Ezen kívül pedig ne feledkezzünk meg a szoláriumokról, melyek szintén káros UV-A sugarakat bocsájtanak ki. Ezek pedig rendkvüli módon károsak bőrünk számára!

Épp ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen használjunk fényvédő krémeket. Hogy miért?

A napfény bőrkárosító hatásai

DNS-károsítás: A DNS károsítás a szabad gyök képződés fokozásával és a hámsejt DNS közvetlen károsításával jön létre. Ha a DNS saját védekező és önjavító rendszere (genetikai hiba, vagy a túl gyakori, illetve túl erős fényhatás miatt) nem tud elég hatékonyan reagálni a szervezetet ért káros hatásra az a rákképződéshez vezető mutáció okozója lehet. A bőrrákok elsősorban a napfénynek kitett területeken (fejbőr, arc, ajkak, fülek, nyak, mellkas, kezek) alakulhatnak ki.
Szabad gyökök keletkezése: Az erős vagy hosszan tartó UV-B és UV-A sugárzás hatására nagy mennyiségben keletkező szabad gyököket a bőr már nem képes semlegesíteni. A szabad gyökök károsítják a hámsejtek és a kötőszöveti sejtek sejtmembránját, az irha kollagén- és főként a rugalmas rostjait. A DNS-ben mutációkat okoznak és ezáltal rosszindulatú bőrdaganatok alakulnak ki.
Az immunvédelem csökkenése: Az UV fény a bőr immunválaszait gyengíti. Ez részben amiatt alakul ki, mert a DNS károsodást okoz illetve az immunrendszer normális működésében szerepet játszó anyagok képzését gátolja. Ha az immunválasz elmarad, akkor a bőr védtelen marad a kórokozókkal szemben. A bőrrákok kialakulásának kockázata is növekszik, mivel a rákmegelőző állapotban lévő sejteket a bőr rosszul működő immunrendszere nem ismeri fel.

A fotoaging korai jelei
• pigmentfoltok kialakulása
• hajszálerek megjelenése
• az ajkak színének és teltségének csökkenése
• ráncok kialakulása a napsugárzásnak leginkább kitett területeken

A fotoaging tünetei hosszú idejű UV sugárzás hatására
• a ráncok mélyülése
• a bőr vastagabb és lazább lesz
• a hajszálerek gyakoribbá válnak
• öregségi pigmentfoltok megjelenése az arcon és a kézháton
• daganatmegelőző vörös, hámló foltok kialakulása
• bőrdaganatok megjelenése

Környezetszennyezés

Sajnos a nagyvárosi élet és munkába járás során, különösen a tömegközlekedést használók esetében játszik szerepet. A bőrünkkel találkozó szennyeződés nem csupán a por, mint szennyeződés rakódik az arcbőrünkre, hanem más káros anyagok is, amelyek a toxikus szabadgyökök korábbi kialakulásához vezethetnek.

Dohányzás

Ez a rossz szokás legalább annyira kárt okozó kívülről, mint belülről, a cigarettában található vegyi anyagok és a nikotin kiemelten felelősek a szabadgyökök bőrben való kialakulásáért. Érdemes ezt a rossz szokást minél előbb elhagyni, ha hosszútávon szeretnénk szép és egészséges arcbőrt.

Táplálkozás, egészséges életmód

Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek (fekete áfonya, gránátalma, articsóka, alma) képesek lelassítani a bőröregedést azáltal, hogy magukban zárják a káros kémiai anyagokat és így meggátolják a szabadgyökök kialakulását. Tehát az egészséges ételek fogyasztása, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék (nem cukros üdítők!) fogyasztása is hozzájárul a szép, egészséges bőr megőrzéséhez. És ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabbról, a sportról. A sport fiatalon tart! Tehát érdemes rendszeresen valamilyen testmozgást végezni.

Végül pedig összefoglalom az Anti-aging 3 alapszabályát!

Az AA3A-t (azaz az Anti-Aging 3 alapszabályát) azoknak is érdemes betartani, aki a meglévő ráncaik mellé már nem vágynak újakra!

1. Pótoljuk, amit a bőr már nem tud megtermelni!

Az öregedés tünetei hiánytünetek: mindig valamilyen bőrből hiányzó anyagra utalnak. A bőrfelszíni ránc a ceramidok, nedvességmegkötő- és hidratáló anyagok hiányát jelenti.

Ezen anyagok pótlását az intelligens bőrápolás játszva megoldja. Nagyon gyorsan pótolhatóak bőrazonos módon, ezért a bőrfelszíni ráncok kezelése nagyon egyszerű.

Erre tökéletes megoldást nyújt a Mesotica reLIFT botox hatású peptid széruma.

Botoxszerű bőrfeszesítő és látványos hidratáló komplex. Az arcizom összehúzódásának megakadályozásával csökkenti a mimikai ráncokat. Az Extra magas koncentrációjú Syn-Ake peptid blokkolja a mimikai izmok sejtfalában található receptorokat, melynek következtében a ráncok azonnal kisimulnak, majd végül teljesen eltűnnek. A peptid hatásfokát a szuper alacsony molekulájú hyaluronsav fokozza, a liposzómázott vitaminjai (A, C, E-vitamin) pedig, gátolják a bőrben az oxidációs folyamatokat, semlegesítik a szabad gyököket.

Válaszd ezt, ha:

– Az arcon elmélyült mimikai ráncokból kialakult karakteres, mély barázdák (homlok, szemöldökök közötti gondolkodó ráncok, orr-száj vonalát összekötő ráncok) a jellemzőek,

– Botox helyettesítőt szeretnél, de a szokványos ránctalanító krémek már nem tudnak megbirkózni a mélyebb ráncokkal,

– Állandóan dehidratált a bőröd, és a bőrfelszíni vékony ráncok nehezen tölthetőek már fel szokványos arckrémekkel.

2. Aktiváljuk, ami ellustult!

Vannak anyagok, amiket kintről nem tudunk bejuttatni a bőr mélyebb rétegeibe (pl. kollagén, elasztin stb.), ezért inkább azokat a bőrfunkciókat kell aktiválnunk, amik ezen anyagok termelődéséért felelősek. Erre kiválóan alkalmasak a sejtekkel kommunikálni tudó intelligens hatóanyagok, pl. a peptidek. De a növényi őssejteknek is elsősorban aktiváló funkciója van a bőr megújulására.

A bőrfunkciók aktiválására tökéletes megoldás a Mesotica reNEW elasztin, kollagén megújító peptid széruma.

A reNEW egy a kollagén és az elasztin megújulását elősegítő, bőrfeszesítő hatású peptid komplex. Javítja a sérült bőr textúráját, halványítja a ráncokat. Kimondottan ajánlott aknés hegek vagy napkárosodott bőr ápolására. Extra magas koncentrációjú Collaxyl és Copper peptidek csökkentik a bőr elszíneződését, gyógyítják a sérült bőr textúráját, valamint feszesítik a bőrfelszínt. Liposzómázott vitamin komplexei (A, C, E-vitamin) pedig, gátolják a bőrben az oxidációs folyamatokat, semlegesítik a szabad gyököket, védenek az UV-sugárzás okozta napkárosodástól. Formulában található ferulasav hatékonyan erősíti a vitaminok felszívódását.

Válaszd ezt, ha:

– a bőrödön korábbról akné után hegek maradtak vissza,

– extra bőrfeszesítő hatásra van szükség,

– finomítani kell a bőrfelszíni ráncokat,

– rendszeresen napozol, vagy szoláriumozol.

3. Védjük a bőr megújuló folyamatait!

Ha pedig aktviáltuk az egyes bőrfunkciókat, vigyázzunk arra, hogy a káros külső hatások nehogy lerombolják azokat. Éppen ezért védjük a bőrt az UV-sugárzás káros hatásai ellen fényvédővel, a bőrromboló szabadgyökök ellen antioxidánsokkal, a megsemmisítő lebontó enzimekkel szemben pedig inhibitorokkal.

Így valóban felvérteztük a bőrt, bár az öregedést nem állítjuk meg, de kitolhatjuk az öregedés tüneteinek megjelenését.

Ehhez mindenképp fontos a Mesotica fent említett peptid szérumain kívül a 7 (30SPF) +7+ (50SPF) fényvédő krémek használata.

Az új generációs, ultrakönnyű, hidratáló, bőrnyugtató antiaging formula a 7 legfejlettebb technológiát egyesítve széles spektrumban nyújt védelmet a napfény okozta bőrkárosodás ellen. A formula SPF fokozó anyaga révén jelentősen növeli az UVA,UVB abszorbensek SPF értékét, ezáltal minimalizálható a fényvédő anyagok által okozott allergia kialakulásának kockázata. Antioxidánsokkal felturbózott mély hidratáló, nyugtató, bőrfeltöltő hatású mattosító arckrém. Az A- B3-, B5-,E- és C-vitamin egyik stabilizált formájával nagyobb védelmet nyújtanak sejtjeinknek a nap égés okozta sejtkárosodástól. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén segít megnyugtatni és megvédeni a bőrt a napégés okozta bőrsérülésektől. Felgyorsítja a sejtgyógyulást, segít megelőzni a napégés okozta eritéma gyulladásos folyamatait. Az innovatív formula védi bőrünket – főként digitális készülékeinkből (számítógép monitor, tablet, okos telefon) származó, káros magas energiájú- a látható (HEV) kék fény ellen, valamint az igen káros Infravörös (IR) fény ellen is. Probiotikumjai helyreállítják a bőr mikroflóráját, megvédik a káros környezeti hatásoktól, baktériumoktól és erősítik a bőr védekezőképességét, valamint biztosítják a formula tartósítószermentességét.

Tehát amennyiben Te is egészséges, szép bőrre vágysz, válaszd Te is az intelligens bőrápolást!