Mekkora faktorszámú fényvédőt érdemes használni?

faktorszám

Ahhoz hogy el tudjuk dönteni, milyen faktorszámú fényvédelemre van szükségünk, először is érdemes tisztázni, hogy pontosan mit is jelentenek a faktorszámok (SPF, Sun protection factor).

Az SPF arról ad számunkra tájékoztatást, hogy hányszorosára nő bőrünk védekező képessége a napon az UVB sugárzással szemben. Tehát amennyiben fényvédő használata nélkül 10 percet tudunk eltölteni a napon leégés nélkül, úgy egy 20 faktoros fényvédővel 20*10 percet (200 percet). Természetesen arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy amennyiben lezuhanyoztunk, vagy megmártóztunk a medencében, tengerben, akkor krémünk veszít fényvédő hatásából és bizony újra kell kennünk magunkat. Gyakran találkozom vendégeim körében azzal a kérdéssel, hogy vízálló-e az általam ajánlott fényvédő. Nos, el kell keserítenem mindenkit, de a vízálló fényvédő is veszít a hatékonyságából a fürdőzések után. Sőt, befolyásoló tényezők a tengerparti homok, bőrünk verejtékezése, a fürdőzés, de még a strand ruházat (ledörzsöli krémünket) is, hiszen ezek következtében csökkenhet a fényvédőnk hatékonysága. Éppen ezért fontos, hogy 1,5-2 óránkét újra kenjük magunkat. Így tudjuk biztosítani a megfelelő, hosszan tartó fényvédelmet.

A faktorszám esetén érdemes szem előtt tartani az évszakokat is, hiszen az őszi, téli időszakban alacsonyabb az UV index, kevesebbet tartózkodunk a szabadban, így a 25-30 SPF fényvédők is elegendőek. Azonban naposabb, tavaszi, nyári időszakban az 50, vagy 50+SPF (maximális, nagyon magas fényvédelem) fényvédők használata javasolt.

A magasabb faktorszám azonban egyes bőrproblémák estében is nagyon fontos lehet, független az évszaktól vagy a napsütéstől. NE FELEDJÜK! Ha a nap nem is süt és borús az idő, szűrt fény bizony akkor is van. De még az árnyékban is megkapja bőrünk a káros UV sugarak 50%-át.

A pigmentfoltokra hajlamos, vagy aknés (pattanásos), érzékeny, rozáceás bőrök esetében mindenképp a magas faktorszámú fényvédelem ajánlott egész évben. Így megelőzhető az aknék helyén, vagy a nap káros UV sugarainak hatására kialakuló hiperpigmentáció.