Mi is az a fényvédelem? Mi a különbség az UVA és az UVB között?

Fényvédelem

Ma már mindenkinek szüksége van megfelelő fényvédelemre, hisz csak így óvható meg a bőr a káros napsugaraktól.

Ahhoz, hogy megértsük, miért van szükség fényvédelemre, meg kell értenünk mit jelent az UV-sugárzás, és miért kell védekeznünk ellene.

A különböző hullámhosszú UV sugarak más és más biológiai hatást gyakorolnak a szervezetre. A túlzott, mértéktelen napozás súlyos, gyakran visszafordíthatatlan megbetegedéseket, maradandó DNS- és RNS- károsodásokat okozhatnak, mutáció kialakulásához vezethet a sejtmagban. Mindemellett sok meglévő bőrbetegség prognózisát ronthatja, ezért elengedhetetlenül fontos a megfelelő fényvédelem mind gyermek, mind pedig felnőttkorban.

UVA, UVB, UVC sugarakat különböztetünk meg, melyek mind másképp ártanak!  Az UVC sugarak nem érik el a földfelszínt, mert az ózonréteg megszűri, ha az ózonréteg nem lenne, nem is élnénk túl az UVC sugarakat.

A bőr szempontjából azonban az UVA és UVB közti különbséget fontos megértenünk. A közös bennük, hogy mindkettő bőrkárosító hatású. Az UVB sugárzás a bőr felsőbb rétegébe, az epidermiszbe jut be, felel a leégésért, a hiperpigmentációért. Roncsolja a bőrsejteket, illetve az új bőrsejtek forrását, az őssejteket, tehát direkt DNS-károsító hatása révén szerepet játszik a bőrdaganatok kialakulásában is. Hatására a bőr gyorsan vízhiányossá válik, elveszti egészéges fényét. Azért érdemes megemlíteni, hogy jótékony hatása is van, mivel gyulladáscsökkentő, és elősegíti a D-vitamin szintézisét a bőrben.

UVA! Ez az a sugárzás, ami az ablaküvegen is áthatol. A bőr hámrétegén keresztül az irha felső rétegébe jutnak, ahol károsítva a kötőszövetet a bőr öregedéséért felel (photoaging), és szabadgyökök felszabadulása révén szintén szerepe van a bőrdaganatok kialakulásában is. Az UVA sugarak hatására indul be a bőrben a barnulási folyamat. A sokak számára népszerű barnaság (túlzott napozás, szolárium) egyidejűleg azt is jelenti, hogy káros szabadgyökök szaporodnak el a bőrben. Ezek sajnos bejutnak a bőr azon rétegébe, ahol a kollagén és elasztin rostok, valamint a hialuronsav van. Ez utóbbi biztosítja bőrünk mélyrétegű hidratáltságát. Az UVA sugarak azon enzimek működését aktiválják, melyek lebontják a kollagén és elasztin rostokat. Így a bőr elveszti rugalmasságát, feszességét, kialakulnak a ráncok.  

Itt érdemes megemlíteni a szoláriumokat. Hiszen a szolárium sugarak 95%-a is UVA sugár, tehát ahogyan a nap UVA sugarai, ezek is ugyanolyan káros hatással vannak a bőrre. A „túlszolizott” bőr vízhiányossá, rugalmatlanná és ráncossá válik. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy növeli a bőrrák kialakulásának lehetőségét.

Az UVB sugárzás ugyan erősebb, de az UVA sugárzás mennyisége kb. 100-szorosa az UVB sugarakénak. Éppen ezért anti-aging szempontból kizárólag olyan fényvédőt érdemes használni, ami biztonsággal véd mind az UVA, mind pedig az UVB sugarakkal szemben!