Végleges szőrtelenítés. Valóban létezik? Tények és tévhitek.

Manapság egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés és egyre több cikk, blogbejegyzés jelenik meg online a témában.

Kicsit beleástam magam, hogy miket is lehet olvasni erről és bizony arra jutottam, hogy nem irigylem a laikusokat, akik szeretnék igénybe venni a végleges szőrtelenítést. Lehet olvasni mindenfélét, ami véleményem szerint még inkább bizonytalanná teszi az olvasót. Legtöbbször olyan honlapokba botlottam, ahol valamilyen otthon használható készüléket ajánlanak az érdeklődőknek.

Azért azt tudni kell, hogy ezek a készülékek nem fogják hozni a kívánt eredményt.

Hogy miért? Ennek egyszerű a magyarázata. A nagy teljesítményű, speciális, nagy energiájú fényimpulzust kibocsátó professzionális gépeket KIZÁRÓLAG szakember kezelheti, mivel nem megfelelő kezekben ezek a készülékek bizony maradandó bőrkárosodást okozhatnak.
Az otthoni készülékek lényegesen olcsóbbak, a teljesítményük alacsony, így bőrkárosodást nem fog okozni. Ebből következik, hogy az eredmény sem lesz megfelelő.

Épp ezért mindenki számára azt javaslom, hogy mielőtt belevágna egy ilyen költséges otthoni készülék vásárlásába, vagy bizonytalan a témában, mindenképp forduljon szakemberhez, aki érdemben segíteni tud (kozmetikus, bőrgyógyász-kozmetológus).

Beszéljünk a tényekről és tévhitekről

Ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb eljárás az IPL-lel és lézerrel végzett szőrtelenítés, ha valóban VÉGLEGESEN szeretnénk megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól.

Ma a leggyakoribb szőrtelenítési módszer a borotválás, ami ugyan gyors és fájdalommentes, de sajnos gyakran kell ismételni. Ráadásul a borotvával a bőrt is megsérthetjük. Az epilátorok használata fájdalmas és időigényes, egy erősebb szőrzet, vagy érzékenyebb bőr esetén egyáltalán nem használható, mert gyakori az irritáció, a szőrbenövés és a gyulladt szőrtüszők kialakulása. A szőrtelenítő krémek használatát pedig semmiképp nem javaslom, mert veszélyes bőrproblémákat okozhatnak. Lássuk be, ezek mindegyike csupán rövidtávú megoldást nyújt és bizony nem a legkíméletesebbek a bőr számára.

Épp ezért a hölgyek körében egyre többen érdeklődnek a végleges szőrtelenítés iránt, ami bizony nem meglepő.

Sajnos azonban még mindig rengeteg a félreértés a neten fellelhető téves információk miatt, így sokan félnek belevágni, hiszen ezek az eljárások bizony a költségesebbek közé tartoznak.
Van, aki a fájdalomtól, hegesedéstől, bőrkárosodástól fél, de találkoztam olyannal is, aki már járt ilyen kezelésen, de nem találta eredményesnek. Az utóbbi eset több okból is lehet, vagy maga a készülék nem volt elég hatékony, vagy sajnos nem volt elegendő a kezelések száma, esetleg a tájékoztatás a kezelések számát illetően hiányos volt, vagy akár a vendég félreértett valamit.

Szeretném ezeket a félreértéseket most eloszlatni, ezért elmagyarázom, hogyan is működik pontosan a végleges szőrtelenítés.

A próba kezelés (villantás) rendkívül fontos!

Épp ezért első alkalommal egy ingyenes 30 perces konzultáción kell részt venned.
A konzultáció alkalmával pontosan meghatározzuk, hogy mely bőrtípusba tartozol, hiszen ettől függ, milyen teljesítményre állítjuk a készüléket. Megbeszéljük, pontosan mely területeken szeretnéd a végleges szőrtelenítő kezelést, illetve kizárjuk az esetleges ellenjavallatokat. Végzünk néhány próbavillantást, majd másnap megnézem a bőrreakciót, és ez alapján döntöm el, mely beállítással kezelem majd a kívánt testrészt/testrészeket. Így a legmagasabb, egyben leghatékonyabb, de bőröd számára nem káros teljesítménnyel történik a kezelés.

Hogyan is működik?

A készülék egy speciális fényforrásból származó rövid, de nagy energiájú fényimpulzust bocsájt ki, ez pedig a szőrszál melanin (pigment) tartalmában elnyelődik. Tehát a kezelés sikeréhez mindenképp szükség van a szőrszál pigment tartalmára. Épp ezért nem működik ősz szálak esetében, hiszen azok már nem tartalmaznak pigmentet.

A szőrszálak ebben az esetben úgy működnek, mint egy vezeték, az elnyelt fényenergia hőenergiává alakulva a szőrszálon keresztül jut a szőrtüszőbe. Itt pedig megsemmisíti azt a mátrix sejtstruktúrát és hajszálereket, melyek a szőrszál növekedéséért felelnek. Nem kell megijedni, természetesen eközben a bőr semmiképp NEM KÁROSODIK!

Hány kezelésre van szükség?

Ehhez fontos tudni, hogy a szőrszál növekedésének 3 fázisa van.

– Növekedési (anagén) fázis
– Átmeneti (katagén) fázis
– Nyugalmi (telogén) fázis

Egy időben, egy testrészen mindhárom fázisú szőrszál megtalálható. Az egyes fázisok hossza a test különböző részein és a különböző életkorokban eltérő.

Mivel a kezelés sem az átmeneti, sem a nyugalmi fázisban lévő szőrtüszőkre nem hat, meg kell várni, míg ezek növekedési fázisba kerülnek és ekkor eredményesen kezelhetők. Ezért van szükség a kezelés többszöri megismétlésére, hogy az összes szőrtüszőben lévő szőrtermelő sejt elpusztuljon.
Ha nem alakul ki a megfelelő hőfok, akkor is észlelhetünk hatást, ami egyrészt a szőrszálak miniatürizálódásában jelentkezik, másrészt abban, hogy a szőrszál csak sokkal később fog kinőni a szokásosnál. A kezelés hatására a sötét, erős szőrszálból pihe szőrszál alakul ki, ami majdhogynem észrevehetetlen.

A kezelések számát azonban befolyásolhatja még egyéni hormonszintünk, ill. hormonális betegségek is. Hormonszintünk ránézésre nem megállapítható, a kezelés során nem tudjuk meghatározni, illetve azt sem látjuk, hogy a szőrtüszők épp mely fázisban vannak, ezért nem is lehet pontosan megmondani, kinek hány kezelésre lesz szüksége. Átlagban 8-10-12 alkalomról beszélünk, de tapasztaltam már olyat is, hogy ennél kevesebb, vagy akár több kezelésre is szükség volt. Bár ez elsőre soknak tűnhet, de nem kell megijedni, a kezeléseket eleinte 5-6 hetente végezzük, később azonban ez ritkulhat, kitolódhat 7-8 hétre is. Természetesen már az első alkalmakkor is nagyon pozitív eredmények tapasztalhatóak. Így mindenképp elégedett leszel az eredményekkel.

Mi a helyzet a világos szőrzettel?

Gyakori tévhit, hogy az eljárás szőke szőrszálak esetében nem működik. Nos ez ma már nem igaz. Korábban, a hagyományos eljárásoknak a fekete szőrzet és világos bőr kombinációja volt a megfelelő. A sötét bőrön és világos szőrzeten hatása elenyésző volt. A ma kapható professzionális készülékeket, – mint pl. az általam használt PhotonJet IPL – nagy teljesítmény (50 J/cm2), fokozott eredményesség és a bőr megóvását szolgáló új fejlesztések jellemzik. Ez az oka annak, hogy még a világos szőrzet eltávolítása esetén is jó eredménnyel alkalmazható.

Ahogy fentebb már említettem, a kezeléshez elengedhetetlen, hogy a szőrszál mindenképp tartalmazzon melanint, ezért az eljárás nem alkalmas teljesen ősz szőrszálak eltávolítására.

Beszélnünk kell még a kontraindikációkról.

Mert bizony ennél a kezelésnél is vannak ellenjavallatok, amiket fontos tudni, mielőtt belevágnánk. Természetesen az ingyenes konzultáció alkalmával ezeket minden esetben átbeszéljük. J

Ellenjavallatok:

 • Terhesség, szoptatás ideje alatt
 • Fény vagy gyógyszer érzékenység esetén
 • Fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése (4 héten belül)
 • Anyajegy vagy rosszindulatú elváltozás a kezelt területen
 • Pacemaker vagy szívritmus szabályzó
 • Herpesz, sérülés, nyílt seb esetén
 • Pörsenéses bőrön
 • Véralvadásgátló szerek használatakor (legalább két héttel kezelés előtt abba kell hagyni)
 • 18 év alatti életkor
 • Tetoválás eltávolítás helyszíne
 • Lebarnulás, leégés 30 napon belül
 • 20 napon belül gyantázott bőrfelület
 • Korábbi keloid képződés helye, hipertrófiás forradások helye
 • Isotretinoin (Accutane) vagy bármilyen “A” vitamin származék szedése az utóbbi 12-18 hónapban (Roaccutan)
 • Komolyabb betegségek esetén kérd ki orvosod véleményét

Ha eddig bizonytalan voltál, remélem most már teljes képet kaptál a végleges szőrtelenítéssel kapcsolatban. De ha mégsem és lennének még kérdéseid, keress bátran.